Voor 21:00 besteld, morgen in huis*

Gratis retourneren binnen 90 dagen

Gratis verzending vanaf 30 euro

Veilig betalen via iDEAL

Op werkdagen voor 12:00 uur besteld, morgen geleverd
Gratis verzending vanaf 30 euro

Rattenkooien: Alles wat je moet weten

Rattenkooien zijn een populaire keuze voor mensen die ratten als huisdieren willen houden. Ze zijn beschikbaar in verschillende afmetingen en stijlen, afhankelijk van het aantal ratten en de ruimte die je beschikbaar hebt. In dit artikel bespreken we de afmetingen van rattenkooien en de voor- en nadelen ervan.

Rattenkooi afmetingen

Rattenkooien zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, van kleine kooien voor één rat tot grote kooien voor meerdere ratten. Een kooi voor één rat moet minimaal 30 inch lang, 18 inch breed en 12 inch hoog zijn. Voor elke extra rat moet je ongeveer 10 inch aan lengte toevoegen. Het is belangrijk om te onthouden dat ratten graag bewegen en ruimte nodig hebben om te klimmen, te spelen en te slapen. Daarom is het beter om een grotere kooi te kopen dan de minimale afmetingen aan te houden.

 1. Rattenkooien moeten worden uitgerust met stevige treden, leuningen en een plaats om te slapen. Dit biedt de ratten de mogelijkheid om te bewegen en te ontspannen.
 2. Het is belangrijk om de kooi regelmatig schoon te maken en te desinfecteren om ziekte te voorkomen. Het is ook belangrijk om regelmatig vers water en voedsel aan te bieden.
 3. Sommige rattenkooien zijn uitgerust met extra’s, zoals speeltoestellen, speelgoed en andere items die de ratten bezighouden en vermaken. Dit vermindert de kans op verveling en verbetert de algehele kwaliteit van leven voor de ratten.
 4. Het is belangrijk om te overwegen of je voldoende ruimte hebt om de kooi op te slaan en of het makkelijk te verplaatsen is naar een andere locatie als dat nodig is.
 5. Het is belangrijk om te onthouden dat ratten sociaal zijn en dat het beter is om ze in groepen te houden. Als je meerdere ratten wilt houden, moet je een kooi kiezen die groot genoeg is voor hen om samen te wonen en te spelen. Koop ook direct rattenspeelgoed.

Voor- en nadelen van een rattenkooi

Voordelen:

 • Ze bieden een veilige en comfortabele omgeving voor ratten.
 • Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en afmetingen, zodat je altijd een kooi kunt vinden die bij jouw behoeften past.
 • Ze zijn gemakkelijk schoon te maken.
 • Ze zijn meestal betaalbaar en duurzaam.

Nadelen:

 • Ze kunnen klein zijn, waardoor ratten weinig bewegingsruimte hebben.
 • Ze kunnen saai zijn, omdat er weinig afleiding is voor de ratten.
 • Ze kunnen moeilijk zijn om te verplaatsen, vooral als ze groot zijn.

Koop een rattenkooi

Als je overweegt om ratten als huisdieren te houden, is het belangrijk om de afmetingen en voor- en nadelen van rattenkooien in overweging te nemen. Kies een kooi die groot genoeg is voor het aantal ratten dat je wilt houden en die voldoet aan jouw persoonlijke behoeften. Op die manier kun je ervoor zorgen dat jouw ratten een veilige en comfortabele omgeving hebben.

Vragen over rattenkooien?

Hoe groot moet een rattenkooi zijn?

Een kooi voor één rat moet minimaal 30 inch lang, 18 inch breed en 12 inch hoog zijn. Voor elke extra rat moet je ongeveer 10 inch aan lengte toevoegen. Het is belangrijk om te onthouden dat ratten graag bewegen en ruimte nodig hebben om te klimmen, te spelen en te slapen.

Hoe vaak moet ik mijn rattenkooi schoonmaken?

Het is aanbevolen om de kooi minstens één keer per week grondig schoon te maken en te desinfecteren. Dagelijkse inspecties en schoonmaakbeurten kunnen nodig zijn afhankelijk van het aantal ratten en de hoeveelheid afval die ze produceren.

Wat voor soort speelgoed is geschikt voor ratten in een kooi?

Ratten houden van speelgoed waarmee ze kunnen klimmen, graven en knagen, zoals touwen, laddertjes, knaagstokken en holletjes. Houten speelgoed en knaagstokken zijn de beste keuze, omdat ze duurzaam zijn en geen schadelijke chemicaliën bevatten.

Hoe vaak moet ik mijn ratten uit de kooi halen?

Ratten hebben regelmatig aanvullende bewegings- en sociale interacties nodig buiten de kooi. Het is aanbevolen om ze minstens één keer per dag vrij te laten bewegen in een veilige omgeving.

Hoe kan ik zorgen dat mijn ratten gelukkig blijven in hun kooi?

Om ervoor te zorgen dat je ratten gelukkig blijven, is het belangrijk om de kooi regelmatig schoon te maken en te desinfecteren, hen voldoende voedsel en water te bieden en hen regelmatig uit de kooi te halen voor aanvullende beweging en sociale interactie. Ook het aanbieden van speelgoed en andere items waarmee ze zich kunnen vermaken, kan bijdragen aan hun algehele welzijn.